participa a la potonejada

Pàgina d'inici » breus » Potonejada pel català

Potonejada pel català

Documents

logo-carta-ensenyants


logo-carta-fotografs


logo-voluntaris

Una SARDANA per la POTONEJADA

"Rosselló Alegre un clam d'amor a la llengua"

Una sardana composta per Olivier Marquès dedicada a l'amor i la passió que porta la gent de la Catalunya Nord a la llengua catalana...

Cartell d'anunci per la potonejada del 13 d'abril de 2013 a Perpinyà

El Coŀlectiu “2 d’abril de 1700”, creat al si de la Federació d’entitats per la defensa de la llengua i la cultures catalanes, convoca persones i entitats a manifestar el dissabte 13 d’abril a Perpinyà de 14h a 17h.

Motius de la mobilització

El català a casa nostra és en perill de mort. Nos cal absolutament una llei si volem protegir la nostra llengua, si volem que els nostres fills la parlin. Un any després del Lipdub pel català, que va aplegar més de 7000 persones a Perpinyà, hi ha pas res que hagi canviat ni a nivell local ni a nivell estatal francès.La llengua catalana, llengua pròpia de Catalunya Nord, com totes les altres llengües dels diversos territoris sota administració francesa se troben de fet indefenses. En un estat de drets, qui no és protegit per una llei no té dret !

El català i el seu reconeixement

A l’Estat espanyol, la Constitució de 1978 estableix en l’article 3 que “El castellà és la llengua espanyola oficial de l’Estat. Les altres llengües espanyoles seran també oficials en les respectives Comunitats Autònomes”. La llengua catalana és doncs cooficial a Catalunya, al País Valencià i a les Illes Balears.
Al Principat d’Andorra, el català és la llengua oficial segons la Constitució del 1993.
A l’Estat italià, la Constitució del 1974 estableix en l’article 6 que “La República protegeix per mesures apropiades les minories lingüístiques”. La llei del 1999 en el seu article 2 reconeix que “la República protegeix la llengua i la cultura de les poblacions albanesa, catalana, germànica, grecitza…”. A l’Alger (Sardenya), el català és oficial.
A l’Estat francès el català, com el bretó, el cors, l’occità, el basc o l’alsacià no existeixen legalment. Fa anys que parlementaris de dreta i d’esquerra nos prometen que respectaran la nostra llengua, amb drets i mitjans. Unes declaracions que no han sigut mai seguides per fets ! El President François Hollande va prometre el 2012 durant la seua campanya presidencial que ratificaria la Carta Europea de les llengües (dites) Regionals i minoritàries. Un any després la seua elecció esperem encara…

Quatre dates…

2 d’abril del 1700 : Lluís XIV prohibeix oficialment l’ús de la llengua catalana, 40 anys després de
l’annexió a França del nord de Catalunya.
1794 : L’Abbé Grégoire, diputat a la Convention, escriu que cal fer desaparèixer els parlars i universalitzar el francès, allavontes minoritari.
1882 : Jules Ferry crea l’ensenyament gratuït, laïc i obligatori… en francès. Els nins i les nines que parlen català a classe són castigats.
1996 : Jacques Toubon fa incloure l’article 2 a la Constitució francesa. La frase « La langue de la République est le français » impedeix que les llengües minoritàries tinguin drets.

…Quatre xifres

10.000.000 : Prop de 10 milions de persones parlen català. Té un nombre similar de parlants que el txec, el búlgar. . .
100 : El català se situa dins les 100 llengües més parlades al món, en les més de 6000 repertoriades.
60 : Més del 60% dels habitants de Catalunya Nord volen que els seus fills aprenguin català.
6 : Menys del 6% dels nins i nines de Catalunya Nord aprenen el català a l’escola

Què serà la potonejada ?

Serà un clam d’amor pel català ! Volem ensenyar el nostre amor i la nostra passió per la llengua catalana a través de la imatge dels potons a les places Aragó, República i Victòria de Perpinyà.

Serà una mostra de la riquesa i de la diversitat de la nostra cultura ! La potonejada serà tota una tarda dedicada a la nostra cultura amb un conjunt d’actes i manifestacions per a totes les edats, a les tres places de Perpinyà (balls, teatre, gegants, sardanes, cant, castells, música…). Com pel Lipdub pel Català, totes les associacions, les empreses i persones que promouen la nostra cultura són convidades a participar, a mostrar llur activitat en un ambient festiu i reivindicatiu. Un clip vídeo serà realitzat durant la tarda i difòs a internet.

Serà un nou rècord per la llengua ! Encara un cop, volem batre un rècord del món i ser campions per la llengua : nos cal milers de potons pel català ! Cabines fotogràfiques seran disposades, durant tota la tarda, a cada plaça. Cada participant podrà ser fotografiat fent potons a la o les persones que vulgui. Després tothom podrà espiar la seua foto del potó a la nostra web.

Un acte unitari per acabar la tarda…

Acabarem aquesta tarda festiva i reivindicativa amb un acte unitari que tindrà lloc a les tres places, al mateix moment. Després de nos haver fet potons durant la tarda, unirem les nostres mans per aquest acte que anunciarem el 2 d’abril 2013.

T’hi esperem…

Vols participar-hi?


Deixa un comentari

Estadístiques del Blog

  • 23.975 hits
participa a la potonejada

Un clam d'amor per la llengua catalana

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.